Bli Kattehjelper!

Vil du bidra med en fast månedlig donasjon? Du velger selv beløpet slik at det passer deg og din økonomi.

Bli grasrotgiver!

Send SMS til 6000 med tekst:Grasrotandelen 922403929. Eller trykk på knappen for å gjøre det på nett.

Vår historie

Nesoddkatten ble startet, og ledes fortsatt, av primus motor og ildsjel Kari Rolland. Det som i dag er Facebook-gruppen «Nesoddkatten – savnet og funnet«, med over 2000 medlemmer, så dagens lys i 2013, under navnet Nesoddkatten.

Foreningen og Facebook-siden «Nesoddkatten – hjemløshjelpen» oppsto høsten 2015 i forbindelse med en stor koloni med hjemløse katter på Nesodden. På rekordfart fikk Kari tak i noen fosterhjem, penger og utstyr fra ulike snille folk, en super avtale med daværende Nesodden Dyreklinikk, og mye velvilje fra Tangen Dyrebutikk. Vi var i gang – og siden da har veien blitt til mens vi har gått den.

Vi har store ambisjoner for vår lille organisasjon og reetablerte foreningen som stiftelse i 2020.

To katter - Fighter og Pelle - sitter sammen i gresset.

Vår visjon

Visjonen vår, som er nedfelt i vedtektenes formålsparagraf, lyder som følger: «Alle katter på Nesoddhalvøya lever gode liv.» Det er dessverre langt igjen dit, selv om flertallet av de flere tusen kattene her har det fint, i gode og omsorgsfulle hjem. 

I løpet av årene som har gått siden starten i 2015, har vi gjort oss mange erfaringer. Noen av dem er:

  • Det synes å være langt flere som vil kvitte seg med katter enn som vil adoptere katter. 
  • Et flertall av dem som vil adoptere, vil ha kattunger. 
  • Helt vanlig utseende voksne katter, og særlig de som er svarte, er det nesten ingen som vil ha. 

Et eget kattehus har stått høyt på ønskelista vår nesten siden start. Vi har et i dag; et bittlite et, i form av en ombygd campingvogn med et spikertelt som kattegård. Sommeren 2022 fikk vi utvidet den med en rømningssikker hage, og høsten 2022 fikk vi en liten veranda i den andre enden av gården også, som skal utvides sommeren 2023.

Kari er aller nærmeste nabo, sjefskattehuspasseren vår er neste nabo, og assisterende kattehuspasser bor også bare et kort steinkast unna. De 5 kattene som bor der for tiden er med andre ord godt ivaretatt. Men kapasiteten er for liten!

Vi tror ikke det går an å ha for store ambisjoner. I alle fall ikke hvis man samtidig lever helt fint med det man til en hver tid har. 

Vi satser derfor hardt på at vi, en dag, i noenlunde overskuelig framtid, skal klare å etablere et stort kattehus. Ikke et der kattene bor i bur, men et godt hjem for alle de kattene ingen vil ha. Et like godt hjem som et hvilket som helst godt privat hjem. 

Det skal selvfølgelig også ha et ordentlig stort rømningssikkert uteområde, og en liten leilighet til en bofast kattepasser. Vi har et stykke igjen, og det er et hårete mål, men det er dit vi skal. Vi ser ingen grunn til at det ikke er Nesoddkatten som skal ha landets beste kattehus.

Formål og oppgaver

Nesoddkattens formål er å bidra til at alle katter på Nesoddhalvøya lever gode liv.

Vi hjelper hjemløse katter med å finne nye hjem, eller ved å gjøre livet som utekatter akseptabelt. Alle kattene vi tar inn helsesjekkes, kastreres, vaksineres, ormekures og merkes med chip. De kattene som trenger annen medisinsk behandling får det, dersom prognosene er gode.

Nesoddkatten avliver aldri friske dyr, eller syke dyr med gode prognoser. 

Vi driver også opplysningsvirksomhet om ansvarlig kattehold, rettet mot befolkningen. Når kapasiteten tillater det, bistår vi privatpersoner som ber om hjelp. 

Nesoddkatten mottar ingen offentlige tilskudd. Vi er derfor både avhengige av – og svært takknemlige for! – alle bidrag, små som store, som du og andre kan hjelpe oss med.

Fighter fikk et nytt drømmehjem.

Hva vi får til nå

Katten Rufus storkoser seg i vindusposten.

Selv om vi er et godt stykke fra å ha oppfylt formålet, har vi siden starten hjulpet flere hundretalls hjemløse, forvillede og forlatte katter til gode liv. Vi har til enhver tid ca 60 katter inne, fordelt på kattehuset og fosterhjem.

Det er stadig flere som tar kontakt med oss med spørsmål om alt mulig, egentlig, når det gjelder katter og kattehold. Vi svarer og hjelper så godt vi kan og har kapasitet til. Det kan dreie seg om alt fra enkle spørsmål som er unnagjort på 2 minutter på telefonen, til ganske omfattende prosjekter som krever en del timer og kilometer i bilen, i forbindelse med levende eller døde katter som bør tas hånd om så snart som overhodet mulig. 

I de tilfellene vi ikke vet eller ikke har mulighet, foreslår vi hvor de kan henvende seg i stedet.

Hittil har vår primære kanal til publikum vært Facebook. I tillegg til Nesoddkatten – savnet og funnet og Nesoddkatten – hjemløshjelpen som nevnt innledningsvis, har vi Nesoddkatten – åpent forum. Denne gruppa har eksistert kortest og har foreløpig i underkant av 500 medlemmer. Det er plass til mange flere! Vi er strenge med at folk skal oppføre seg fint i kommentarfeltene våre, og mener at dette er en ikke uvesentlig årsak til at f eks savnet og funnet, funker så godt som den gjør.

Vi har i tillegg en forholdsvis ny konto på Instagram – og håper også at den hjemmesida du nå leser skal være til nytte og glede for folk.

Det er takket være gode støttespillere som stiller opp som midlertidige hjem, grasrotgivere, gir oss donasjoner, kjøper kattekort og gir gaver i form av varer eller tjenester vi trenger at vi kan gjøre den jobben vi gjør. Gode avtaler med veterinærer og den lokale dyrebutikken er også gull verd for oss. 

Nesoddkattens motor

Uten en god håndfull dedikerte og kompetente folk, som har det til felles at de har store hjerter for katter som trenger hjelp, hadde vi ikke fått gjort i nærheten av alt det vi får gjort i dag. Noen gjør veldig mye, andre litt mindre, og dekker til sammen et vidt spekter av tjenester og innsats. 

Her kan dere få bli litt kjent med noen av oss som kanskje er de aller mest sentrale – men vit at vi altså er mange flere!

Kari

Kari Rolland / “Skribenten” – styreleder og altmuligdame. Jeg har vært godt over middels glad i dyr siden jeg var

Les mer »

Camilla

Camilla Noe Takvam – styremedlem og dyrepleier med sertifisering i kattemedisin. Camilla var den som svarte da Kari tok kontakt

Les mer »

Åsmund

Åsmund Hommedal Blikås – styremedlem og fangst- og altmuligmann. Eg har alltid vore svært glad i alle slags dyr. Eller

Les mer »

Gerd

Gerd J Nilsson – kontoransvarlig. Jeg tar meg av bokføring, papirarbeid som møtereferater, årsberetninger og lignende. Utvikling og drifting av

Les mer »
Thea og katten hennes

Thea

Thea Reynolds – fosterhjemskoordinator Det første ordet jeg lærte meg var pus. Helt fra jeg var liten har jeg vært

Les mer »

Søndagsposter

 

Så og si hver søndag postes det stort og smått om oss, våre aktiviteter, kattene våre, tips og råd om kattehold med mere.