Omplassering

Dessverre kan det oppstå situasjoner som gjør at kjæreste pus må omplasseres. Før vi deler våre beste tips, vil vi gjerne nevne at dersom behovet for omplassering skyldes noe med pus, er det veldig mange vanskeligheter som kan løses hvis man søker hjelp.
 
Vi anbefaler å starte med å oppsøke veterinær. Problematferd kan skyldes sykdom, selv om katten ikke viser tegn til det for eier.
 

Det er heller ikke uvanlig at problematferd skyldes noe i kattens hjemmemiljø som den ikke liker. Overraskende ofte kan det løses på en enkel måte, bare man blir klar over hva det er. Snakk med kattekyndige venner, spør veterinæren, les Bjarne Braastad: «Katten. Atferd og velferd» (eller søk opp ham og f eks Jackson Galaxy på YouTube) kontakt en atferdskonsulent, eller spør på kattegrupper på nettet. Husk bare at det både er gode og dårlige råd å få på nettet, så vær kritisk.

NB! Vi kan bidra med tips og råd (og disse finner du her), men har ytterst sjelden mulighet til å bistå på andre måter. Vår oppfordring er at du starter prosessen så tidlig som mulig da det kan ta både tid og ressurser å finne et nytt, godt hjem til din pus.

Annonse

Hvis det likevel er klart at pus må omplasseres, er det lurt å starte med å lage en tiltalende annonse, bestående av tekst og bilder. Her er ting å tenke på:
 
Gode bilder er viktig. I praksis betyr det at de er skarpe, at pus er i fokus, at ikke deler av halen, ørene etc er utenfor bildet, at det er så lite støy (masse rot og uvedkommende greier) som mulig, at situasjonen i bildet er tiltalende (f eks pus koser, leker, har et morsomt uttrykk osv) og at bildet «balanserer» så godt som mulig. Mange helt vanlige bilder har mye å vinne på at man beskjærer dem litt lurt.
 
God tekst er også viktig. I praksis betyr det at den er informativ, sannferdig og, ikke minst, skrevet med kjærlighet. Den bør inneholde alle «tekniske data» som alder, kjønn, om katten er kastrert, chipmerket, vaksinert osv. Den bør beskrive kattens personlighet så levende som mulig. Om katten har uvaner (som f eks å bite litt av og til) så ta det med – men ikke la det få større fokus enn det faktisk fortjener. Det kan ofte være lurt å ta med begrunnelsen for at pus trenger et nytt hjem. Skriv også litt om hvilke krav dere setter til det nye hjemmet. (Små barn? Trygge uteområder? Andre ting?) Husk å oppgi kontaktinfo, og be gjerne om at de som henvender seg skriver litt om seg selv.
 
Teksten bør ikke være for lang. Bruk tid på å få fram det viktigste på noen få avsnitt. Husk også å faktisk bruke avsnitt! Det gjør det mye lettere å lese. Og les korrektur. Hvis du ikke er noe glad i å skrive, har du kanskje en venn som er det? I så fall trenger sikkert vennen bare noen stikkord og at dere ev møtes over en kaffe.
 
Skriv ALDRI at pus blir avlivet hvis den ikke får et nytt hjem. Det er i realiteten å forsøke å legge det som er ens eget ansvar over på andre. Mange reagerer svært negativt på dette, og oppfatter bare den som skal omplassere som useriøs.

Spre ordet

Når annonsen er klar starter neste del av prosessen.
 
Spre ordet! Det er et stort poeng å bekjentgjøre så godt som overhodet mulig. Start med sosiale medier, venner og venners venner, plakater i eget nabolag (hvis det er et godt nabolag for katter). Utvid så ev til Finn.no, og kanskje lokalavisen. Vær forberedt på at det kan ta tid, og ikke gi opp!

Utvelgelsen

Vær nøye på at det er et godt hjem med snille folk som får overta pus! Snakk med dem som melder interesse. Spør om familiesituasjonen, hvor de bor, om de er vant til katter, hvordan de vil håndtere ferier, og hva de vil gjøre hvis pus blir skadet eller syk osv. Det er fullt mulig å gjøre et ganske inngående intervju på en hyggelig måte, hvis man bestemmer seg for det.
 
Ofte kan det være lurt å avslutte samtalen med å takke pent for den, og be om å få lov til å fordøye samtalen litt, før du ringer opp igjen litt senere, ev neste dag. Det å «sove på det» er ikke så dumt. Vår erfaring er at de aller fleste vil ha forståelse for dette – og at de som ikke har det kanskje ikke er den beste kandidaten. Uansett er det lurt å stole på magefølelsen sin. Ikke overlat pus til noen du ikke har en god følelse for!

Flyttingen

Når våre katter skal flytte til nye hjem kjører vi dem alltid dit, så sant det er praktisk mulig, framfor at ny eier kommer og henter. Vi tror nemlig det gjør flyttingen litt lettere for pus hvis det er det mennesket han kjenner og er glad i som tar ham med til det nye stedet, og forteller ham at dette er et godt sted hvor han vil få det fint. Vi tar oss alltid tid til å bli der litt, til vi ser at pus har gjenvunnet fatningen og kanskje begynt å vise nysgjerrighet for de nye omgivelsene. Et velkomment frynsegode ved denne praksisen er at det gjør det litt lettere for oss å ta farvel også.

Sluttord

Til slutt vil vi si – bruk så god tid som mulig, og gjør så bra jobb med bilder og tekst som mulig. Men ikke la det beste bli det godes fiende! De færreste av oss er proffe på tekst og bilder. Det er bra nok at man gjør seg så flid man kan, og at det er gjort med kjærlighet. Det merker den som leser.
 

Lykke til!

Nesoddkattens logo

Visjon

Alle katter på Nesoddhalvøya lever gode liv.

Bidra gjerne

SMS «grasrotandelen 922403929» til 60000

Følg oss på Facebook

Døgnåpne klinikker

Flere søndagsposter

To katter som ligger og en sitter bak dem

Søndag 03.11.24

«Onklene på loftet» Wasabi  (liggende bak) Gråpus  (liggende foran) og Mattis  (sittende) ser visst et eller annet interessant i utkanten av hagen sin. Livredde katter blir ofte kosekatter

Les mer »
En katt i en kattehule

Søndag 20.10.24

Global cat day Aller først i dag – en stor takk til dere som donerer til oss! I «gamle dager» da vi hadde vanlig privatvipps

Les mer »
En hånd koser en katt på hodet

Søndag 13.10.24

Hverdagslykke Katter og folk (og trolig de fleste andre arter?) har det til felles at vi er ganske fleksible vesener, i alle fall når vi

Les mer »

Kontakt oss

post@nesoddkatten.no

Tlf.: 403 00 188