Katten Esmeralda som koser seg i snøen fordi hun vet hun kommer inn i varmen
Esmeralda koser seg med vinter og snø, fordi hun kan gå inn igjen akkurat når hun selv vil.

Hjemløse katter har som oftest vanskelige liv, uansett hvor i verden de bor. I Norge og andre steder med kalde vintre, er det ekstra vanskelig når gradestokken kryper under 0. Det er vanskeligere å finne mat, og risikoen for forfrysninger er stor. 

Norske katter stammer fra den afrikanske villkatten. Pelsen er ikke designet for å beskytte mot fukt og kulde, men for å holde varmen ute. Enkelte katter tåler riktignok kulde bedre enn andre, men felles for dem alle er at det å ha et ly som er tørt og varmt – eller i alle fall tørt og uten kuldegrader – og tilgang på mat og vann, kan bety liv heller enn en smertefull død. 

Fjellveterinæren har en god artikkel om katter og kulde. Den inkluderer gode tips til deg som ikke har katteluke, men som heller pleier å slippe ut pus før du går på jobb:

Katt og kulde – Fjellveterinæren

Det ville jo være flott hvis det hadde vært så enkelt som at alle hjemløse katter kunne fanges inn før kulda setter inn for alvor hver høst. Men dessverre har både vi og de fleste andre dyrebeskyttelser svært ofte fullt. Heldigvis finnes det likevel en del ting man kan gjøre for å hjelpe de 4-beinte som ikke har noen. Ikke er det spesielt vanskelig eller dyrt heller. 

Ly er viktig. Minstekravet er at det må være tørt, og det må være laget slik at kattens kroppsvarme sørger for at temperaturen i alle fall holder seg over null. Det er lett å lage noe som funker, også for dem som ikke er spesielt nevenyttige. 

Potespor i hjertet – en flott organisasjon i Trøndelag – har veldig gode tips til dette på sin hjemmeside: 

Hvordan lage enkle og billige varmestasjoner

Mat og vann er også viktig. Dersom man vet eller mistenker at man har hjemløse katter i nabolaget, er vår sterke oppfordring å sørge for at de også finner mat og vann. Dette må plasseres på et beskyttet sted de tør å komme til for å spise og drikke. Hvis det kan bli kuldegrader der det står, ikke bruk metallskåler. Kattenes tunger må ikke kunne fryse fast.  

Vannet man setter fram må ikke forvandle seg til en isklump. Det beste er å kjøpe en varmeplate beregnet til formålet. Det fins mange ulike typer. I kattegården vår har vi noen rimelige, som vi er veldig godt fornøyd med. I stedet for å bruke kolben på toppen, har vi bare vanlige vannskåler stående på plata: 

Varmeplate til vannautomater | Felleskjøpet.no

Katter som fryser vil gjøre sitt beste for å finne seg et ly. Det er ikke så store smutthullene som skal til for at de skal kunne åle seg inn i en kjeller, utebod eller lignende – men av og til er det ikke så lett å komme seg ut igjen samme vei. 

Vi har flere oppfordringer til alle som har slike steder, sortert fra «veldig godt tilrettelagt» til «unngå død katt». 

5-stjerners: veldig godt tilrettelagt

Kontakt din lokale katteorganisasjon og si at du er villig til å stille noe av kjelleren din og litt av tiden din til disoposisjon for de hjemløse kattene i området. Vi tipper du vil få hjelp til å lage et ordentlig fint ly med tilhørende matestasjon i kjelleren, med inngang for kattene via en katteluke. Trolig vil organisasjonen hjelpe med å få kattene helsesjekket og kastrert etterhvert også, og kanskje betale for maten, hvis du selv ikke har økonomi til det.

3-stjerners: godt tilrettelagt

Lag et enkelt ly med tilhørende matestasjon i kjelleren eller uthuset. Sørg for at det finnes en måte for kattene å komme seg ut og inn på.

1-stjerners

Lag katteluker i kjelleren / uthuset / garasjen som bare åpner for utadgående, slik at en katt som forviller seg inn dit på en eller annen måte har mulighet til å komme seg ut igjen. Da slipper du å finne katten som naboen lette så fortvilt etter for 3 måneder siden, og som du insisterte på at ikke kunne være hos deg, død.