Søndag 12.05.24

Katt ligger i gresset

Nydelig liten frøken ❤️ som nok var på frierferd for aller første gang.

Reisebrev

Selv på god avstand var det ikke vanskelig å se at den fine frøkna på dagens første bilde gjerne skulle hatt seg en frier. Hun rullet seg og gjorde seg til der hun satt i veikanten, men da skribenten kom nærmere, fant hun det tryggest å samle seg litt, hoppe noen meter lenger unna, for så å betrakte denne fremmede tobeiningen.
 
Denne uka blir det reisebrev fra Captain George’s rike – men det blir i alle fall ikke han som blir frøknas frier. Han er nemlig kastrert, og dessuten mest opptatt av å sove på jobb. Captain George er 14 år gammel, og har fast plass på «fordekket» på billettboden til Lucrecia. Han har en nestkommanderende også, Sailor Chuck, som holder fortet på bakkeplan.
Båt - en katt foran og en i baugen
Sailor Chuck ❤️ foran, Captain George ❤️ i baugen.
Katt i baugen på en båt
14 årige Captain George har litt trøbbel med rennende øyne, men han får daglig rens av dem.

Forskjeller

Det er fort gjort å komme i snakk med likesinnede. Lucrecia kunne fortelle at hun, i tillegg til kattene hun tok seg av rundt billettboden sin (og de var flere enn de to nevnte) hadde 4 hjemme. Vi var enige om mye, men ikke om alt. Hun mente f eks at det ikke burde være et mål å kastrere samtlige katter, for da ville det jo til slutt ikke bli katter igjen. Det er mange færre nå, det bor ikke katter i skogen lenger, sa hun.
 
Skribenten – for anledningen i «jeg»form videre – mener derimot at et mål om å kastrere alle katter er bra. Dette fordi det er uoppnåelig. Det «verste» som kan skje er dermed at det kan bidra til å begrense det enorme overskuddet av katter vi har i Norge.
 
Men Lucrecia og jeg bor i ulike land, og er selvsagt preget av det. Jeg kan ikke skryte på meg å ha god kunnskap om forholdene for katter i andre land enn Norge. Det jeg vet er stort sett begrenset til de inntrykkene jeg har fått når jeg er på tur utaskjærs; en uke om våren og en om høsten. Enkelte steder har massevis av katter som har det så vanskelig at hjertet knuses flere ganger daglig. Andre steder, som her jeg er nå, er det helt annerledes. For det første er det langt færre og de virker å ha det veldig bra, faktisk. Mange av dem har den karakteristiske øretippen: Den øverste spissen av øret klippes av samtidig med at de blir kastrert. Det er en effektiv måte å vise verden at dette er en katt som er kastrert og ivaretatt.

Community katt vs huskatt

Hva som skal til for at en katt er ivaretatt avhenger av hvem man spør. 5 forskjellige nordmenn kan gi 5 forskjellige svar. Likevel tror jeg gjengs norsk standard, om det i det hele tatt fins, er at pus skal ha et hjem hos snille mennesker som sørger for mat, vann, ly, trygghet, stimulans og veterinærhjelp ved behov.
 
Det virkelig enorme problemet for norske katter som ikke har noe hjem, er de lange og kalde vintrene våre. De finner ikke mat og de fryser ihjel. Det er på ingen måte sammenlignbart med katter som bor i land som ikke har vinter, i alle fall ikke i vår definisjon av ordet. Når klimaet er ok hele året, er det å være en «community cat» en helt annen situasjon. Det kan i alle fall være det, gitt at community’et består av gode folk. Det virker det i høy grad å gjøre her.

Suverene herskere av eget rike

Mange av kattene oppfører seg som tricoloren med halsbåndet jeg tok bilder av mens hun var opptatt med å vaske seg: Selv om jeg puset med min snilleste stemme, ofret hun meg ikke et eneste blikk – på tross av at jeg sto veldig nær henne, i mange minutter. Hun bare holdt på med sitt. Hadde hun vært sulten ville hun ha innyndet seg. Hadde hun manglet kos, ville hun ha respondert. Hadde hun vært usikker på om folk var til å stole på, ville hun ha stukket av.
 
Men hun lå bare der, rett innenfor muren som skilte den meterhøye bakken fra turstien. Turgåere passerte henne hele tiden, men hun var aldeles urokkelig, holdt på med sitt og var like suveren som en dronning. Og selv om halsbåndet hennes indikerte at hun kanskje hadde en tydeligere eier enn alle de som ikke har halsbånd, var oppførselen hennes typisk for de fleste av dem jeg har sett. Det er nesten så man kan høre dem tenke «Jeg sitter, ligger og går akkurat hvor jeg vil, og det er ingen som plager eller forstyrrer meg».
Tricolor katt som vasker seg.
Søndagsvasken var ikke noe denne fine jenta ❤️ tok lett på.
Katt som ligger på bakken.
Se det suverene uttrykket til Dronningen av å vaske seg!
Katt med avklippet øretipp.
Her ser man tydelig den karakteristiske øretippen på venstre øre, som viser at hun er kastrert.

Nesoddkatten stopper aldri

Det er godt å se frie, fine katter som er blanke i pelsen og i akkurat passe hold. Men også de som ikke er fullt så blanke i pelsen gir det samme trygge, suverene inntrykket. Det er dessuten nyttig å få nye perspektiver på en del ting, som f eks om god livskvalitet for en katt betinger at den er absolutt helt smertefri absolutt hele tiden. Akkurat den potensielle brannfakkelen skal nok likevel prosesseres litt mer før den ev tas opp i denne spalten senere en gang.
 
Mens jeg er på skribentlading en uke er det så klart full aktivitet i hjemme. Nesoddkatten stopper aldri!
 
God søndagskveld!
Katt ligger fredfullt på bakken.
Sailor Chuck tar det meste med ro.
Katt som hviler seg under en busk.
Nok en nydelig tricolor ❤️ som har funnet seg en fredelig plett for middagsluren sin.
Nesoddkattens logo

Visjon

Alle katter på Nesoddhalvøya lever gode liv.

Bidra gjerne

SMS «grasrotandelen 922403929» til 60000

Følg oss på Facebook

Døgnåpne klinikker

Flere søndagsposter

To katter som snutehilser.

Søndag 14.07.24

Her er de i kattegården på det nye stedet vårt, før de fikk lov til å gå fritt. Kattegården er et spikertelt, altså en slags

Les mer »
Lys katt som går i gresset

Mandag 08.07.24

Burma  er en av «FIV-kattene» våre, men frisk og rask og sjarmerer de fleste. 71 gode grunner En av de faste morgenrutinene våre er å sjekke

Les mer »

Søndag 30.06.24

«Hva gjør vi nå da?» spurte vet. Nina. «Vi må la ham få reise» sa jeg, og så strømmet tårene. På mandag tok vi farvel

Les mer »
Grå og hvit katt legger og slapper av med kattungene sine

Søndag 23.06.24

Vakre Blesen følger veldig godt med når det kommer et kamera utenfor døråpningen til huset hennes. Kakao, Koksi og Kokos  aner fred og ingen fare

Les mer »

Kontakt oss

post@nesoddkatten.no

Tlf.: 403 00 188