Mandag 29.01.24

To katter som ligger ved siden av hverandre.

Majus  og Busten har blitt gode venner, og er så glade for å ha et ordentlig hjem.

Dobling av volum

Dette er Majus og Busten. Er de ikke aldeles nydelige? I dag er de høyt elsket og veldig godt ivaretatte katter i et ordentlig hjem, akkurat som de fortjener. Det har de imidlertid ikke alltid vært.
 
De har blitt det fordi vi tok hånd om dem da de trengte det som mest, og hjalp dem videre. Majus kom til oss i 2020 og fikk drømmehjemmet året etter. Busten kom til oss i fjor, og det gjorde jammen pappa’n til Majus også. Her er en liten oppsummering av 2023, som ble året vi plutselig doblet volumet vårt, og vel så det.

Veien blir til mens vi går

Stiftelsen Nesoddkatten, som vi egentlig heter, jobber på den måten at vi bare tar inn katter vi kan ivareta selv, til de blir adoptert ut til gode hjem. De siste årene har vi til enhver tid hatt ca 30 (+) katter inne. Noen av kattene bor i vårt lille kattehus, mens de fleste bor i fosterhjem. Siden vi startet, høsten 2015, har alltid veien blitt til mens vi har gått den. Langtidsplanlegging og konsekvensanalyser har liksom ikke vært vår greie. Hvis en katt har trengt hjelp har vi stort sett hjulpet den hvis vi har klart å hoste opp et sted å ha den, uten å vurdere så veldig mye mer.
 
I fjor vår fikk vi melding om en kattunge som så litt dårlig ut. Vi kjente til området, og visste at det hadde hatt et problem med altfor mange ukastrerte katter lenge. Å gjøre en innsats der hadde stått høyt på ønskelista nesten siden vi startet virksomheten vår, men av ulike årsaker hadde det ikke vært mulig. Inntil nå, som vi endelig skimtet et håp.
Det er ikke noe stas å bli putta i bur, sånn med en gang. Det går seg imidlertid stort sett fint til etter hvert. Lille Sigurd ❤️ nederst til venstre, var den lille kattungen vi først fikk melding om, som ble starten på prosjekt Busteknøttkolonien. Sigurd klarte seg heldigvis fint, og er i dag en stor og vakker pus i en god familie som elsker ham høyere enn himmelen.

Det store løftet

Vi tok kontakt med vedkommende som hadde sørget for mat til alle kattene gjennom mange år, og – nesten før vi visste ordet av det – ble tilbudet vårt om å iverksette en TNR aksjon akseptert. I praksis betyr det å fange inn alle sammen, få dem helsesjekket og kastrert, få adoptert ut dem som kunne sosialiseres nokså kjapt, returnert resten og, ikke minst, forpliktet oss til å følge opp til evig tid med mat, bedre ly, og helsehjelp. Avtale ble inngått, og så var det egentlig bare å starte.
 
Der og da hadde vi et intenst ønske, men på ingen måte kapasitet til dette, for oss, temmelig store løftet. Men til alt hell er lykken bedre enn forstanden av og til. Vi kastet oss rundt, og massiv innsats for å få tak i nye rekonvalesenshjem, og fosterhjem for de drektige kattene, ga heldigvis nok uttelling til at vi kunne holde ord. Ikke nok med det, enkelte av de nye involverte, som f eks nevnte Majus’pappa, viste seg å ville bidra med langt mer enn å være fosterhjem. Flaks igjen, for uten denne og andre merinnsatser hadde vi ikke klart det.
 
Ved starten av 2023 hadde vi 30 katter inne. Vi tok inn 58 nye katter i løpet av året. Av disse var 44 fra Busteknøttkolonien, inkl til sammen 11 kattunger som ble født etter at mødrene deres kom til oss. De resterende 14 var enkeltstående skjebner vi heldigvis også hadde mulighet til å hjelpe. Totalt hadde vi altså ansvar for 88 katter i fjor, i hele eller deler av året. Noen bodde i vårt lille kattehus, mens de aller fleste bodde i ett av våre til sammen 32 fosterhjem, som stilte opp i kortere eller lengre tid.
Her er en liten samling av utesituasjoner fra i fjor.
De var så små, så små en del av dem ❤️

De vi mistet

Det går aldri et år uten at vi må ta farvel med noen av skattene våre. 5 av kolonikattungene klarte seg ikke. Det var selvfølgelig kjempetrist, men kanskje ikke så rart når mødrene knapt veier et par kilo. 3 av de voksne kolonikattene måtte vi dessverre hjelpe ut av livet pga sykdom. Vi mistet også 4 andre av våre kjære.

Gamle Håp var så dårlig da vi fikk melding om ham at det beste vi kunne gjøre for ham var å hjelpe ham ut av sitt miserable liv. 💔 Vi prøvde hardt å hjelpe skjønne Lilly i et par uker, før vi måtte innse at også hun var altfor syk til at hun kunne hjelpes. 💔 Det er hun som pryder forsiden av kalenderen vår. Vi måtte også ta farvel med to av skattene som hadde vært hos oss i flere år; kjæreste Tassemor 💔 og Hvitlabb 💔

Ressursene

Det er ikke helt gratis å øke volumet så kraftig. Vi mer enn doblet veterinærutgiftene våre; fra 100.000 til 236.000. Mat og sand økte fra 43.000 til 175.000. Vi måtte også bruke mer på utstyr.
 
Men heldigvis steg inntektene også. Vi er veldig takknemlige for at mange av dere responderte på våre nokså insisterende oppfordringer om å bidra, både sporadisk og fast. Vi økte antall Grasrotgivere fra 190 til 253, hvilket betydde en økning fra 87.000 generert i 2022 til 124.000 generert i fjor. Vi økte også antall Kattehjelpere fra 7 til 77, hvilket betyr at de faste inntektene fra disse vil gi knapt 85.000 årlig. I tillegg kom bl a de sporadiske donasjonene og salg av kattekort og Nesoddkattens aller første kalender. Den er for øvrig veldig fin, og kan fremdeles kjøpes både på de lokale dyrebutikkene og i nettbutikken vår!
 
Likevel gikk vi på et underskudd på ca 200.000 i fjor. Det er jo ikke gøy, men vi _skal_ klare å håndtere det. Vi har en veldig grei utlåner, og god tro på at vi kan klare å fortsette den gode inntektsøkningen. Noe av økningen av utgiftene i fjor var til innkjøp av nødvendig utstyr som nye feller, varmesøkende kamera m.m. Vi er ganske godt rustet på det området nå.
 
Vi har også det desidert beste laget vi noen gang har hatt. For første gang ser vi reell mulighet til å organisere arbeidsoppgavene på en bedre måte, så slitasjen på det vi kaller «Nesoddkattens motor» ikke blir fullt så voldsom.
Det er aldri kjedelig å drive Nesoddkatten, med så veldig mye forskjellig som skal gjøres!

Status nå

I skrivende stund har vi 51 katter inne. 11 er satt tilbake til Busteknøttekolonien (ja de har godt ly!) og vi har 7 der (som vi har registrert) som gjenstår å få i fella. I praksis har vi altså ansvar for totalt 69 katter pr nuh.
 
Vi har også 23 fosterhjem, et par rekonvalesenshjem, en fosterhjemskontakt, en fellemester, en kontoransvarlig, en dyrepleier, et styre på 3 (skribenten / styrelederen, dyrepleieren og fellemesteren) og en liten gjeng med gode folk som plutselig kan være behjelpelige med ting hvis noe kniper veldig.
 
Og i år har vi faktisk en plan: Vi skal ivareta de kattene vi allerede har inne på beste vis, prøve å få adoptert ut så mange som mulig av dem som er klare for det, IKKE påta oss ansvar for en ny koloni, men heller ta inn enkeltskjebnene som garantert kommer til å dukke opp i år også, organisere arbeidet litt bedre og øke inntjeningen. Som om ikke det er nok, er vi superoptimistiske på at vi skal klare alt sammen fint!
Her har vi noen av de mange andre fine kattene våre, som ikke kom fra kolonien.

Oppfordringer

Vi avslutter i dag med å innstendig oppfordre dere som ikke allerede har meldt dere som Kattehjelpere om å gjøre det. Dere bestemmer beløpet selv. En månedlig 20’er, for eksempel, tror vi de aller fleste kan klare, og den er til kjempehjelp når mange nok bidrar. Det er lett:
Vi oppfordrer også, like innstendig, alle dere som ikke har valgt dere noen Grasrotmottaker ennå om å vurdere å velge oss. Det er nemlig også til kjempehjelp når vi har riktig mange. Det er dessuten helt gratis for alle som likevel spiller på Norsk Tipping av og til.

Tusen takk!

Tusen takk til alle dere som heier på oss!
 
Ha en riktig god mandagskveld!
 
PS 1 – alle som melder seg som Kattehjelpere innen utgangen av januar – altså innen onsdag – får tilsendt den fine kalenderen vår, aldeles uten merkostnad.
PS 2 – bildecollagene i dag viser bare en brøkdel – og det er ikke spesielt «rettferdig» en gang. Vårt beste tips er å skrolle dere tilbake gjennom 2023 her på siden vår, og gjenoppleve noen av alle historiene og bildene der!
Søt, søtere, søtest?
Nesoddkattens logo

Visjon

Alle katter på Nesoddhalvøya lever gode liv.

Bidra gjerne

SMS «grasrotandelen 922403929» til 60000

Følg oss på Facebook

Døgnåpne klinikker

Flere søndagsposter

To katter som snutehilser.

Søndag 14.07.24

Her er de i kattegården på det nye stedet vårt, før de fikk lov til å gå fritt. Kattegården er et spikertelt, altså en slags

Les mer »
Lys katt som går i gresset

Mandag 08.07.24

Burma  er en av «FIV-kattene» våre, men frisk og rask og sjarmerer de fleste. 71 gode grunner En av de faste morgenrutinene våre er å sjekke

Les mer »

Søndag 30.06.24

«Hva gjør vi nå da?» spurte vet. Nina. «Vi må la ham få reise» sa jeg, og så strømmet tårene. På mandag tok vi farvel

Les mer »
Grå og hvit katt legger og slapper av med kattungene sine

Søndag 23.06.24

Vakre Blesen følger veldig godt med når det kommer et kamera utenfor døråpningen til huset hennes. Kakao, Koksi og Kokos  aner fred og ingen fare

Les mer »

Kontakt oss

post@nesoddkatten.no

Tlf.: 403 00 188