Søndag 28.04.24

Sort langhåret katt går ute i gresset.

Vakre Kaala er glad i gå tur. I tillegg er hun på utkikk etter drømmehjemmet!

En liten påminnelse i dag

Dagens søndagspost har direkte sammenheng med noen justeringer vi har foretatt på en av gruppene våre, Nesoddkatten – savnet og funnet.
 
Justeringene kommer trolig til å innebære at en del kommentarer blir fjernet, siden ikke alle er så glade i å lese bruksanvisninger heller. Her følger begrunnelsene våre for å gjøre dette.

Savnet og funnet katt

Nesoddkatten – savnet og funnet har i underkant av 2.500 medlemmer. Blant disse er det mange, tildels helt motstridende, meninger om hva som er bra kattehold. Kommentarfeltene på savnet og funnet bærer altfor ofte preg av denne polariseringen. Det eneste det tjener til, er å lage «støy» som tar fokus vekk fra det som er poenget med gruppa.
 
Fra tid til annen hører vi også om / fra folk som tror at mesteparten av kommentarene i gruppa speiler vår, altså Nesoddkattens, holdning. Det gjør de ikke. Vi driver gruppa som en service til befolkningen. Nettopp fordi det er så mange ulike meninger om hva katter bør og ikke bør foreta seg, har vi vært opptatt av å ha «litt takhøyde» i kommentarfeltet, og for det meste reagert på folks form hvis den er for krass, ikke så mye på innhold. Dette endrer vi på nå, i det vi senker takhøyden litt.

Katter på tur

De mest problematiske kommentarene for oss å bli forbundet med, er stadige oppfordringer om å huske hjelpeplikten, om å ta inn pus, og om å gi mat og vann, på nesten samtlige innlegg der noen spør om noen kjenner til den og den pusen. Flertallet av disse tilfellene er ikke katter som har gått seg bort, eller lider nød. Flertallet er bare katter på tur. Noen av dem er ekstremt sosiale, og insisterer på å få komme inn over alt og få kos. Mange katter som tigger mat er ikke egentlig sultne. De er bare notoriske matvrak som spiser flere måltider om dagen og som hver gang spiser som om de ikke har fått mat på lang tid.

Bruk skjønn

Som vi skriver i reglene – det er legitimt å spørre om noen kjenner en katt man ikke har sett før, fordi det er en trygghet på mange vis at de fleste i et nabolag kjenner til kattene som bor der. Det blir derimot helt tullete, og kan potensielt være skadelig for katten det gjelder, å starte med å «krisemaksimere» det som i realiteten er en helt dagligdags situasjon.
 
 
Det er fort gjort å trekke forhastede konklusjoner. Det gjelder å huske at et Facebook-innlegg aldri kan gi førstehåndskunnskap om en situasjon. Det er ikke alltid lett, som en del hevder, å se om en katt trenger hjelp eller ei. En mager gammel katt med bare ett øye og litt tynn pels kan være svært vel ivaretatt av en kjærlig eier. En katt som ser helt fin ut på alle vis kan være dypt savnet av en fortvilt eier, fordi det er helt utypisk for pus å være borte i 3 dager. Man er nødt til å bruke skjønn, og holde hjertet varmt mens man også holder hodet kaldt.
 

Hva bør man gjøre?

Så, hvis man ikke skal mate, eller ta inn, hva skal man da? Man er hjertelig velkommen til å spørre på savnet og funnet om noen kjenner pus. Man kan gjerne få noen til å scanne pus for chip. Men man må altså ikke trekke kjappe slutninger hvis man ikke får respons eller finner chip. Det er foreløpig ikke lovpålagt å chipmerke katten sin. Man skal ha is i magen og følge med over litt tid. Ofte løser det seg etter en dag eller tre, og det viser seg at pus bare var på tur, eller var nyinnflyttet.
 
Viktig unntak: Det er aldri feil å tilby vann i den varme årstiden, til glede for alle forbipasserende dyr. Det er heller ikke feil å ha lavere terskel for å la en katt få komme inn når temperaturen er et stykke under null.
 
Hvis man ser en katt man er reelt bekymret for, er det egentlig en bedre idé å starte med å kontakte oss å, eller en av de andre dyrebeskyttelsene, for å rådføre seg litt før man legger ut melding. Dette fordi vi som regel gir bedre råd enn man får i kommentarfeltene fordi vi har langt større praktisk erfaring enn mange som bruker mye av tiden sin bak tastaturet. 
 

Vårt formål

Det eneste formålet med vårt arbeid er at katter skal ha det bra. Det er derfor vi strammer inn. All vår erfaring tilsier at kattene vil tjene på det.

Nesoddkattens logo

Visjon

Alle katter på Nesoddhalvøya lever gode liv.

Bidra gjerne

SMS «grasrotandelen 922403929» til 60000

Følg oss på Facebook

Døgnåpne klinikker

Flere søndagsposter

To katter som snutehilser.

Søndag 14.07.24

Her er de i kattegården på det nye stedet vårt, før de fikk lov til å gå fritt. Kattegården er et spikertelt, altså en slags

Les mer »
Lys katt som går i gresset

Mandag 08.07.24

Burma  er en av «FIV-kattene» våre, men frisk og rask og sjarmerer de fleste. 71 gode grunner En av de faste morgenrutinene våre er å sjekke

Les mer »

Søndag 30.06.24

«Hva gjør vi nå da?» spurte vet. Nina. «Vi må la ham få reise» sa jeg, og så strømmet tårene. På mandag tok vi farvel

Les mer »
Grå og hvit katt legger og slapper av med kattungene sine

Søndag 23.06.24

Vakre Blesen følger veldig godt med når det kommer et kamera utenfor døråpningen til huset hennes. Kakao, Koksi og Kokos  aner fred og ingen fare

Les mer »

Kontakt oss

post@nesoddkatten.no

Tlf.: 403 00 188