Søndag 16.08.20

«Det er høyrisikosport å ha katt» sa en gang en klok dame med lang erfaring som frivillig i ulike dyrebeskyttelser. Vel talt, syns vi, for hvis katten skal ha et godt liv kreves det som regel at den får mye frihet.
 
Noe av det verste kattemammaer og -pappaer kan oppleve er at pus ikke kommer hjem som avtalt. Veldig mange kjenner den litt småugne følelsen det gjerne starter med, som så kan eskalere til både angst, desperasjon og annet vondt etter hvert som tiden går. Det er forståelig at man vil gjøre Alt. Man. Bare. Kan. for å finne igjen aller kjæreste pus.
 
Det er bra! Men når det gjelder etterlysningsdelen av innsatsen, er det ikke noe lurt å pøse på med nye innlegg om den samme katten på en og samme savnet og funnet gruppe på Facebook. Det fører egentlig bare til uoversiktlighet, forvirring, misforståelser og visuelt støy. Jo flere innlegg om samme katt, jo høyere risiko er det dessuten for å gå glipp av tips.
 
Våre råd og u-råd, basert på moderering av noen tusen gode og ikke fullt så gode innlegg på Nesoddkatten – savnet og funnet, kommer her.
(Til slutt i dag kommer første ordentlige presentasjon av vår nye og nydelige Teddy. ❤️ Han gikk nemlig i fella i uka som gikk, akkurat som bestilt.)

Innlegg på Facebook om savnede katter – våre råd og u-råd

Første råd:
Lag et så informativt og kortfattet innlegg med så gode bilder som mulig: «Pusi forsvant fra Hjemmeveien 123, tirsdag 30.6.2020. Han er korthåret og bruntigret med hvite sokker. Han er 8 år, litt sky, og vil trolig ikke komme til noen som lokker. Vi er takknemlige for tips her, eller til telefon 123 45 678.»
U-råd:
«Vi savner Pusi så veldig! Har noen sett ham?» Siden mange ikke leser igjennom kommentarfeltet før de selv kommenterer vil en sånn formulering innby til nokså mange «Hvor er dette?», «Hvordan ser han ut?» og andre spørsmål det er veldig lett å unngå hvis hovedteksten er et strå hvassere.
 
Andre råd:
Følg med på kommentarfeltet! Takk for tipsene, og følg opp alle tips som kan ha noe for seg.
 
Noen skriver at de vil sende pm. ( = personlig melding = messenger) Hvis det er en man ikke er «venn» med, kommer ikke den meldingen opp i den vanlige messengerfeeden. Da må man gjøre følgende aktive innsats for å finne den:
 
Gå inn på messenger, trykk på profilbildet ditt, og deretter på meldingsforespørsler. Der ligger meldinger fra folk man ikke er «venn» med. Når man har akseptert en for første gang, kommer ev flere meldinger fra samme person i den vanlige messengerfeeden, selv om man ikke har blitt «venner».
 
Tredje råd:
Hvis det ikke har vært aktivitet i kommentarfeltet på en stund, vil nye poster om nye katter gjøre at Pusi forsvinner lenger og lenger ned i køen. Heldigvis er det en del kattevenner som gidder å skrolle litt for å se hvordan det går med ham. Men mange gjør ikke det. Når man syns det er på tide å få ny blest om Pusi, kommenterer man ganske enkelt det opprinnelige innlegget selv. Da havner det øverst igjen. (Men hvis man er litt grei, gjør man det ikke ustanselig. De andre som savner Pusiene sine er akkurat like desperate som det en selv er.)
 
Av og til vil man legge til ny info. Da redigerer man det inn i starten av hovedinnlegget sitt, før man kommenterer i den hensikt å løfte innlegget. For å redigere, trykker man på de 3 prikkene øverst på innlegget. Da får man bl a valget «rediger innlegg». Trykk på det, redigér, og husk så å trykke «lagre». Her er et eksempel på redigering:
«Oppdatering 16.8: Pusi har nå vært savnet i nesten 7 uker. Det er flere mulige observasjoner i Nabogrenda de siste dagene. Her er opprinnelig info:
Pusi forsvant fra Hjemmeveien 123, tirsdag 30.6.2020. Han er korthåret og bruntigret …. (resten av den opprinnelige teksten)»
 
U-råd:
IKKE lag et helt nytt innlegg om Pusi for å få ny blest! IKKE «del» det opprinnelige innlegget ditt til den samme gruppa det allerede ligger på for å løfte det heller! Begge disse variantene fører til flere innlegg om samme Pusiforsvinning, og dermed det kaoset vi nevnte innledningsvis.
😸
Ved å følge disse rådene får man både løftet innlegget når det trengs, redigert inn ny info når det trengs, og – ikke minst – samlet alle tips i ett og samme kommentarfelt. Det gjør det veldig mye lettere å holde oversikt, både for den som savner katten, og for alle dem som ønsker å hjelpe med å lete.
😸
 
Før vi avslutter dette emnet, tar vi med noen ting det virker som om ganske mange ikke er klar over:
 
Hvis man deler et innlegg til sin egen vegg, og ens egen innstilling står på f eks «venner» er det BARE ens egne venner som kan se innlegget, selv om det ble delt fra en offentlig gruppe.
 
Hvis man kommenterer på et innlegg som er delt, hos den som har delt det, havner IKKE disse kommentarene på det opprinnelige innlegget. Hvis man ønsker at Pusi sin pappa skal se det må man altså kommentere på det opprinnelige innlegget, ikke på delingen av det.
 
Hvis man vil dele et innlegg fra en privat gruppe (som f eks Drøbaksvenner, der det bl a er mange savnete katter) er den eneste måten å gjøre det på å ta skjermdump, altså ta bilde av innlegget. I slike tilfeller har man ikke en gang mulighet til å følge en link tilbake til originalen, hvis man vil kommentere eller følge med. Man må først søke opp gruppa (hvis man er med i den) deretter skrolle – ofte ganske lenge – før man av og til endelig finner det, og ser at saken ble løst for 2 uker siden…
 
Våre klare oppfordringer når det gjelder deling er:
😸 Hvis du vil dele noe til en annen gruppe, sjekk først at det ikke allerede ligger der.
😸 Hvis du vil dele fra en privat gruppe – ikke gjør det! Oppfordre heller den som har lagt ut innlegget om å også legge det ut andre steder.
😸 Hvis du vil kommentere på et delt innlegg, ikke gjør det der det er delt, men der det opprinnelige innlegget ble postet.
❤️
 
Som vi skrev forrige søndag var planen å ta den hjemløse katten i felle natt til tirsdag, og sånn ble det. Den lodne pelsen og det tilforlatelige ansiktsuttrykket hans gjorde navnevalget ganske opplagt.
 
Vet’en tror Teddy er 5 år gammel eller litt mer. Vi ga ham i alle fall fødselsdatoen 11.8.15, og håper han er fornøyd med det.
Det ser egentlig sånn ut, selv om han gikk fullstendig i panikk inne i hundeburet han startet i, da han våknet mer og mer etter å ha blitt helsesjekket, kastrert, chip’et og vaksinert. Men så – sakte men sikkert – så roet det seg utover dagen.
 
Selv om Teddy freser til fostermor fra tid til annen, er han faktisk allerede mottakelig for kos. Han legger seg til og med litt ekstra godt til rette av og til, og maler. Vi kan ikke skjønne annet enn at han en eller annen gang må ha hatt et hjem, selv om det trolig har vært en god stund siden. Han begynte nemlig å henge rundt huset til hun som meldte om ham for et par år siden. Hun forhørte seg i nabolaget, tok bilder og la ut annonser om ham. Ingen respons. Det gikk på et vis inntil Teddy begynte å banke opp husets egne katter. Nå er det kapittelet heldigvis over.
 
Vi syns allerede vi ser at 7 kg store Teddy er en ordentlig godklump, og vi lover å holde dere oppdatert om utviklingen hans. ❤️ Enn så lenge ønskes alle en riktig god søndagskveld!
Teddy ❤️
Teddy ❤️
Det føles relativt trygt her. Tror jeg.
Det føles relativt trygt her. Tror jeg.
Har du tenkt å tilby meg kos? Jeg skal tenke litt på det.
Har du tenkt å tilby meg kos? Jeg skal tenke litt på det.
Vår Linus ❤️ er fremdeles savnet.
Nesoddkattens logo

Visjon

Alle katter på Nesoddhalvøya lever gode liv.

Bidra gjerne

SMS «grasrotandelen 922403929» til 60000

Følg oss på Facebook

Døgnåpne klinikker

Flere søndagsposter

To katter som snutehilser.

Søndag 14.07.24

Her er de i kattegården på det nye stedet vårt, før de fikk lov til å gå fritt. Kattegården er et spikertelt, altså en slags

Les mer »
Lys katt som går i gresset

Mandag 08.07.24

Burma  er en av «FIV-kattene» våre, men frisk og rask og sjarmerer de fleste. 71 gode grunner En av de faste morgenrutinene våre er å sjekke

Les mer »

Søndag 30.06.24

«Hva gjør vi nå da?» spurte vet. Nina. «Vi må la ham få reise» sa jeg, og så strømmet tårene. På mandag tok vi farvel

Les mer »
Grå og hvit katt legger og slapper av med kattungene sine

Søndag 23.06.24

Vakre Blesen følger veldig godt med når det kommer et kamera utenfor døråpningen til huset hennes. Kakao, Koksi og Kokos  aner fred og ingen fare

Les mer »

Kontakt oss

post@nesoddkatten.no

Tlf.: 403 00 188