FIV-positive katter

For noen dager siden ble det postet en advarsel på Nesoddkatten – savnet og funnet om en katt som hadde blitt avlivet pga FIV, med tilhørende oppfordring til folk i Hellvikområdet om å få sjekket kattene sine hvis de hadde vært i slosskamp og fått åpne sår. Det var såpass mye unøyaktigheter i innlegget at vi tok kontakt med vedkommende som hadde postet det.

Det viste seg at den aktuelle katten var en av dem som «egentlig» har en eier, men en som ikke bryr seg, og som hadde latt sin ukastrerte katt pådra seg så mye sykdom at det ikke lenger var håp om bedring. All honnør til vedkommende som forbarmet seg over den stakkars pusen. Men både fordi Nesoddkatten – savnet og funnet kun er for nøyaktig hva navnet forteller og fordi innlegget var upresist om FIV, tok vi det ned.

Vi vil derimot gjerne repetere litt om FIV. Det er veldig nyttig for samtlige katteeiere å være informert om hva det er og ikke er. Det følgende er sakset fra 22 september i fjor, da vi hadde en langt innlegg om FIV her i denne spalten:

«Nesoddkatten har 2 FIV-positive katter – som vi vet om. Det er Totus, som har vært hos oss i 3 år til nyttår, og Burma, som vi fikk inn i mars i år.

(….)

FIV-positive Totus ❤️ er frisk som en fisk. Her koser hun seg med gresset i den lille hagen de har fått inne i kattegården.

FIV kalles av mange – også dessverre av en del veterinærer – for «katteaids». Dette er misvisende. FIV er for katter omtrent som HIV er for mennesker. HIV er ikke aids. Noen av de menneskene som er HIV-positive utvikler etter hvert aids, men langt fra alle. Både HIV og FIV er virus som svekker immunforsvaret, men det er fullt mulig å leve med dette viruset uten å være syk. Det er imidlertid lurt å ta sine forholdsregler, for å unngå sykdom.

For FIV-positive katter vil det si å være vaksinert (hvilket uansett alle katter bør være), å få ordentlig, næringsrik mat og kanskje tilskudd av f eks fiskeolje, for å styrke immunforsvaret. Det vil også si å leve beskyttet nok til at risikoen for å komme i slåsskamp med andre katter, eller å omgås syke katter, er så liten som overhodet mulig.

For Totus og Burma, vil «beskyttet nok» foreløpig si at utendørsaktiviteten deres er begrenset til en kattegård. For øyeblikket bor de sammen med Totus’ døtre Tessa og Tassemor, som begge er FIV-negative, men inntil nylig bodde de også sammen med Holly. Totus har også bodd sammen med både salige Albert og Sirikit, Jackson og Brage tidligere. Ingen av disse samboerskapene har vært problematiske mht smitterisiko.

Det finnes også rikelig med andre eksempler på FIV-positive katter som deler miljø, mat- og vannskåler med FIV-negative katter uten problemer. (…) Dette er mulig fordi det skal et «realt»bitt til for at det skal smitte. Spyttet fra en smittet katt må komme inn i blodet til en frisk katt for at smitten skal overføres.

Vi mener absolutt ikke å bagatellisere FIV. Det beste er åpenbart å ikke ha det. Vi ønsker bare å bidra til å nyansere bildet noe, siden vi fra tiden til annen opplever at folk snakker om det som om det er synonymt med dødsdom – som vi selv også trodde tidligere.

Dessuten: I kolonier av hjemløse katter, derimot, er realiteten en helt annen. Disse kattene er som regel både uvaksinerte og ukastrerte. Kampen for tilværelsen kan være beinhard, og «reale bitt» må regnes med stadig vekk når kattene sloss, og når de parer seg. Syke katter får ikke hjelp, og smitte av ymse slag kan florere. Disse kattene lever ofte miserable liv, inntil de dør av sykdom, sult, forfrysning, eller alt dette. En FIV-positiv kolonikatt har langt dystrere utsikter enn en som er vel ivaretatt av ansvarlige eiere.

Innledningsvis skrev vi at vi har 2 FIV-positive katter «som vi vet om». Vi tester nemlig ikke samtlige katter vi tar inn, men vi tester de av dem vi mener det er sannsynlig at kan ha vært utsatt for smitte. Vurderingen vår om å ikke teste absolutt alle, baserer seg på konklusjonen av en omfattende diskusjon i styret:

FIV har en inkubasjonstid på 8 uker. I praksis betyr det at dersom man skal være HELT sikker på at en katt ikke er FIV-positiv må den først teste negativt. Deretter må den være forhindret fra å være i kontakt med andre katter i 8 uker, før man tester den på nytt. Dette betyr enten inne, eller ev med tilgang til en kattegård. Hvis den fremdeles er negativ ved andre gangs testing kan man være sikker på at den faktisk er det. Inntil den igjen får lov til å gå ut…

Det å ha et godt kattehold er i seg selv en risikosport, mener vi: De fleste katter som bor sånn noenlunde landlig til går ut og inn (nesten) som de selv vil, fordi denne friheten er en vesentlig del av det å ha et godt katteliv. Dette innebærer selvsagt risiko. De kan bli gaupemat, angrepet av andre dyr eller folk, bli overkjørt av bil, smette inn steder de ikke kommer seg ut av, etc. Listen av skumle eventualiteter kan sikkert bli lang hvis man tenker godt etter. Hvis man skal være helt 100% sikker på at pus ikke skal skade seg må den være inne, eller i en kattegård uten noe annet å utforske enn myke puter. Og selv da kan den, i teorien, falle død om av hjertestans. Det har skjedd. (Ikke hos oss, heldigvis.) Eller pus kan kjede seg til døde.

Vår konklusjon er at den absolutt beste forsikringen man kan ha mot FIV, er at man kastrerer kattene sine, hunnene så vel som hannene. Da sloss de MYE mindre, og de parer seg ikke. IKKE la NOEN fertile katter, verken hanner eller hunner, ferdes fritt. Sørg for at kattene deres til enhver tid har gyldig vaksine. (Man kan ikke vaksinere mot FIV, men mot mye annet man ikke ønsker at kjæreste pus skal smittes av.)

Hvis pus har fått FIV, ikke få panikk. Følg rådene over her, få en god dialog med en flink veterinær, og les deg opp! Hvis pus er av den fredelig sorten og bor i et fredelig område med få andre katter, kan ikke vi ikke egentlig se noen grunn til at den ikke skal få ferdes fritt ute. Hvis pus er en slåsskjempe, eller det er andre slåsskjemper i området – bygg en kattegård, hold pus inne, flytt, eller finn et nytt hjem til pus med fredeligere omgivelser. Moralen vår er vel egentlig:
Bruk både hodet og hjertet, vurder risiko opp mot livskvalitet og ta ansvar.»

Hvil i fred du stakkars pus som ble så veldig syk før noen brydde seg. ❤️

Skribentens Esmeralda ❤️ holder seg med egen løve.
Og Tessa ❤️ fortsetter å prøve å stirre influensaen i senk.

God mandagskveld, folkens. Dere vet hva dere har å gjøre hvis dere har ukastrerte og / eller uvaksinerte katter, håper vi.

Nesoddkattens logo

Visjon

Alle katter på Nesoddhalvøya lever gode liv.

Bidra gjerne

SMS «grasrotandelen 922403929» til 60000

Følg oss på Facebook

Døgnåpne klinikker

Flere søndagsposter

En hånd koser en katt på hodet

Søndag 13.10.24

Hverdagslykke Katter og folk (og trolig de fleste andre arter?) har det til felles at vi er ganske fleksible vesener, i alle fall når vi

Les mer »
Hvit og grå kattunge

Søndag 06.10.24

Fine Mio Alle våre fine katter Vi hadde adopsjonbesøk til Lova i går. En veldig hyggelig familie med to nydelige barn på 6 og 10

Les mer »
To kattunger slapper av

Søndag 29.09.24

Kokos og Koksi vil gjerne ha frierbrev. Har du sett Jessie? Vi har litt forskjellig i dag, og starter med noe vi gjerne skulle vært

Les mer »
gråstripet kattunge utenfor hulen sin

Tirsdag 24.09.24

Koksi  var preget av stundens alvor da han fikk besøk av kalenderfotograf Ole Palmstrøm. Koksi og Kokos Endelig er adopsjonsannonsen til Koksi og Kokos klar!

Les mer »

Kontakt oss

post@nesoddkatten.no

Tlf.: 403 00 188